I blackjack spelar du mot dealern och ska komma så nära 21 som möjligt. Får du mer än 21 blir du “tjock” och förlorar rundan. Dessutom ska dina kort vara högre än dealerns. Om det är lika vid 17, 18 och 19 vinner dealern. 20, 21 ligger din insats kvar. Hos de flesta casinon kallas 17, 18, 19, 20, 21 “push”, insatsen ligger kvar.

Du lägger din insats i så många rutor du vill spela i och dealern ger ut 2 kort var och ett till sig själv. Därefter får du välja om du vill ha ett nytt kort eller inte. När alla spelare har tagit sina beslut är det dealerns tur. Denne måste ta kort på 16 eller lägre och stoppa på 17 eller högre.

Bästa händerna

Det bästa som kan hända dig när du spelar är att du får en så kallad “Black Jack” som är 21 på dina två första kort. Det får du genom att få 10 och ett ess. 10, knekt, dam och kung är 10 och ess är 1 eller 11. Får du alltså en 10:a och ett ess vinner du 1,5 gånger din insats direkt.

Har dealern däremot ett ess eller 10:a som första kort får du din vinst i slutet av spelet såvida dealern inte också fick en “Black Jack”. Har dealern ett ess som första kort kan du välja “jämna pengar” och du får samma vinst som insatsen. Du kan även försäkra dina kort när dealern har ett ess och får dealern 21 får du behålla din insats.

Vad är dubbling, splittning och över/under?

När du spelar kan du i vissa fall öka din insats under spelets gång och därmed vinna mer pengar. Inför en dubbling eller splittning kan det vara bra att hålla lite koll på vilka kort som ligger ute på bordet. Det är inte alltid det är det bästa att dubbla eller splitta. Mer om det kommer vi att gå in på snart.

Över/under däremot kan du endast satsa i början av spelet, innan dina kort har lagts ut. Där gäller det alltså mest att ha tur. Över din insatsruta finns två mindre rutor, över och under. Du ska då gissa om dina första kort blir över eller under 13. Har du rätt vinner du insatsen och har du fel förlorar du den.

När kan du “splitta”?

Vid en splittning delar du på de två kort du har på handen. Det kan du endast göra om dina två kort är av samma värde. Har du exempelvis två tior kan du öka insatsen genom att satsa lika mycket som du lagt in, dealern delar då på dina kort och ger dig ytterligare två kort. Är även dessa likadana kan du splitta dem igen.

Om du har två ess så kan du splitta dem, men då får du bara ett kort till och får inte välja fler kort. Får du däremot ett till ess så kan du splitta det. Skulle du få en tia på ditt ess kommer detta inte att räknas som en “Black Jack”, eftersom att det inte är dina två första kort.

Vad händer om du dubblar dina kort?

Om dina två första kort är 7, 8, 9, 10 eller 11 kan du välja att dubbla din insats. Du kan då lägga in lika mycket som du har satsat och så får du endast ett kort till. Du kan alltså inte välja att ta flera kort. Om kortet du får efter din dubbling är ett ess kommer det att räknas som ett.

Kan du dubbla på en splitt?

Om du har splittat två av dina kort kan det vara lockande att dubbla dem. Detta är dock inte tillåtet att göra. Du kan endast splitta igen om dina kort blir lika. Detsamma gäller vid en dubbling. Om du skulle få två likadana kort så kan du inte splitta dem eftersom du endast får ta ett kort till efter en dubbling.